Een zogenaamde 'opinierechtbank', bestaande uit burgers, heeft zaterdag de Belgische staat veroordeeld voor het opsluiten van minderjarige asielzoekers in gesloten centra.
De opinierechtbank wil dat de opsluiting onmiddellijk stopgezet wordt en vervangen door een regime dat beantwoordt aan internationale rechtsregels.
De voorbije dagen hoorde de opinierechtbank in Brussel verschillende "getuigen", slachtoffers en experts. De rechtbank werd voorgezeten door Jaap Doek, die tot februari vorig jaar voorzitter was van het comité voor de kinderrechten van de VN.
De jury bestond uit zes volwassenen en zes jongeren.
Zaterdag oordeelde de jury dat artikel 37 van het internationale verdrag voor de kinderrechten inderdaad de opsluiting van minderjarigen toelaat, maar dan wel als laatste redmiddel en voor een zo kort mogelijke periode, "wat manifest niet het geval is in de gesloten centra". De opinierechtbank wijst ook op het feit dat de lokalen waar de kinderen worden vastgehouden, niet beantwoorden aan de regels van de VN. Zo slapen kinderen en volwassenen in eenzelfde ruimte. Volgens de opinierechtbank kan de opsluiting in gesloten centra vergeleken worden met de opsluiting in een gevangenis. Ze drong aan op een alternatief systeem. "Er bestaan goedkopere en meer efficiënte alternatieven in andere landen, zoals Zweden".
De jury betreurde nog dat de Belgische regering niet verschenen is voor de rechtbank. In een brief liet bevoegd minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael weten dat de opinierechtbank niet over een legale basis beschikt en verre van onpartijdig en onafhankelijk is.
Voor de organisatoren die de bedoeling hadden de publieke opinie te sensibiliseren, was het experiment een succes. "De getuigenissen van experts en slachtoffers waren schokkend. Ik ben verrast door de ernst waarmee men zetelde, zowel volwassenen als jongeren", aldus professor Jacques Fierens van de universiteit van Luik en Namen.