Back to list of articles

15 jaar internationaal verdrag voor kinderrechten

VRT Nieuws
4 November 2004
Het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind bestaat vandaag precies vijftien jaar. Het werd in 1989 goedgekeurd in New York en sindsdien hebben zowat alle landen van de wereld het geratificeerd. Er zijn twee uitzonderingen, waarvan eentje nogal opvallend is...

Het verdrag werd in 1989 goedgekeurd in New York.

De twee landen die het verdrag nog niet ondertekend hebben zijn Somalië en de Verenigde Staten. Somalië heeft nog geen erkende regering, maar dat de VS het verdrag nog niet hebben ondertekend, is geen toeval. Volgens Jaap Doek, de voorzitter van het VN-comité voor kinderrechten, is het doelbewust. "Dat heeft te maken met het feit dat de VS zich graag inzetten voor de bescherming van kinderen, maar ze hebben wat moeite met het idee van een kind als een persoon met rechten", legt Doek uit.

"Kinderrechten worden in veel kringen in de VS gezien als een ernstige ondermijning van het ouderlijk gezag en dus de rechten van de ouders", verduidelijkt hij.

Maar nog volgens Doek zullen de Amerikanen wel bijdraaien. "Ik heb er vertrouwen in dat op termijn ook de VS wel mee gaan doen, omdat het voor hen toch ook een punt is waar ze wel mee zitten. Af en toe voelen ze zich daarvoor erg verlegen in internationaal gezelschap", besluit Doek.



Back to list of articles